Weylerkazerne

03 8000.03
Ligging Ezelstraat 60-68, A. Van Ackerplein 1,H. Losschaertstraat 3, 8000 Brugge
Uitvoeringsperiode Werkzaamheden zijn gestart.
Architecten Salens Architecten, Arjaan De Feyter Interiors
Interesse? Boek een afspraak
Een ongezien project in het historisch hart van Brugge. Hier wordt geschiedenis geschreven voor de toekomstige generaties.
Bekijk video

Het project Weylerkazerne

De site wordt met respect voor de erfgoedwaarden en bijzondere aandacht voor de betekenis van de plek in de omgeving, omgevormd tot een gemengd project. Er is plaats voor kwalitatief wonen voor een gevarieerd doelpubliek en enkele bruisende handelszaken.

Een nieuwbouw vervangt de kazerneverdieping bovenop het Theresianenklooster, in synergie met de historische bouwlagen. Door de lamellenstructuur manifesteert het nieuwe volume zich als één toevoeging, die als het ware de kroon vormt van het voormalige klooster.

Er is een divers aanbod van appartementen met verschillende oppervlaktes (tussen 74 m² en 235 m²), oriëntatie, zichten … Interieurarchitect Arjaan De Feyter werkte mee aan de indeling van de appartementen. Er werd ingespeeld op de prachtige open ruimtes, de lichtinval, de kloostergangen, de binnentuinen en de vele unieke zichten, zodat weinig appartementen dezelfde indeling hebben.

Het project Weylerkazerne
Aanbod Appartementen met verschillende oppervlaktes (tussen 74m² en 235m²), indelingen, oriëntatie en zichten

De context bepaalt enerzijds de organisatie van het interieur. Anderzijds, door los te werken van de buitengevels van het gebouw worden het perspectief en de openheid doorheen de verschillende woonzones versterkt. De zones vloeien spontaan in elkaar over. Zo is het spreekwoordelijke loft-gevoel in elk appartement aanwezig.

Zo goed als alle appartementen hebben een privaat terras of tuin. Aanvullend zijn er 3 gemeenschappelijke binnentuinen en een rooftopterras met zicht op de historische binnenstad. In de historische kelders zijn private hobbyruimtes ter beschikking. Er zijn ook ondergrondse garageboxen en bergingen.

Aan de oostelijke zijde komt een groene corridor met hoogstammige bomen die de Ezelstraat, Hugo Losschaertstraat en Klaverstraat verbindt. Hierdoor ontstaat een fijnmazig netwerk voor fietsers en voetgangers dat de buurt opwaardeert tot een nieuw, levendig stadsdeel.

Wandel virtueel door de Weylerkazerne

Een virus heeft een ongeziene digitale versnelling in gang gezet: we gingen collectief aan de videoconference, de online shop en het e-peritief. De vastgoedsector versnelt mee, zo bewijst ook de samenwerking tussen VDD en proptech-bedrijf Nanopixel.

Lees het nieuwbericht
W1 1 2 2 LR

Interesse in dit project? Vul het formulier in
of contacteer ons via +32 (0)50 20 02 03

Bedankt voor uw bericht!

Ligging

De site is centraal gelegen in de historische binnenstad van Brugge, UNESCO-werelderfgoed, op 700 meter van de Markt. Het project is vlot bereikbaar met eigen of openbaar vervoer. Het station van Brugge bevindt zich op 2,5 kilometer. De A11, Expresweg E403 en de E40 zorgen voor een vlotte verbinding met de kust en het binnenland.

De Ezelstraat is anno 2020 de meest trendy straat van Brugge, met een breed, divers en kwalitatief commercieel aanbod.

Historiek

Het voormalige Theresianenklooster is beschermd als monument omwille van de architectuurhistorische waarde. De binnentuinen, overwelfde pandgangen, kapittelzaal en kelders kenmerken het kloosterpand.

17ᵉ eeuw

Het klooster wordt gebouwd in opdracht van de zusters Theresianen.

19ᵉ eeuw

Het klooster wordt in gebruik genomen als militair hospitaal en later als kazerne.

20ᵉ eeuw

Na de Eerste Wereldoorlog krijgt het klooster zijn huidige naam Weylerkazerne, naar de majoor die sneuvelde in 1917 in Zarren.

jaren 60

Het klooster is publiek eigendom en huisvest verschillende overheidsdiensten.

jaren 90

Het gebouw komt in privéhanden en blijft jaren leegstaan.

21ᵉ eeuw

Na jaren onderhandeling wordt het pand gekocht door ontwikkelaar VDD Project Development, die als voornaamste missie het hedendaags herbestemmen van historisch vastgoed op toplocaties heeft.

Afwerking

De gemeenschappelijke delen en alle appartementen zijn grondig bestudeerd en vormgegeven tot in het kleinste detail. De hoogwaardige materialen zijn van duurzame kwaliteit. Het buitenschrijnwerk en de terrassen zijn vervaardigd uit klasse 1. Een complete keuken met apparatuur en stenen of parket vloerbekleding wordt met de grootste zorg geplaatst. De binnentuinen en groene corridor werden ontworpen door landschapsarchitect Leon Van Haesebrouck.

De wooneenheden van de Weylerkazerne zijn uitgerust met vloerverwarming. De balansventilatie zorgt voor een aangenaam en gezond binnenklimaat. De volledige site is rolstoeltoegankelijk. Er zijn ook intelligente brievenbussen die 24/7 toegankelijk en uitgerust zijn voor het afgeven en leveren van pakketjes. Het project is dus klaar voor de toekomst. Voor snelle beslissers is een afwerking op maat mogelijk.

W1 1 5 3 LR

Duurzaamheid

Er is bewust gekozen voor een duurzaam project, zowel in vorm, verbruik als onderhoud. Het project voldoet aan alle hedendaagse vereisten inzake thermische en akoestische isolatie, en zet in op hernieuwbare energieën en lage-energieconcepten.

De verwarming, ventilatie en koeling worden centraal opgewekt. Er is één centrale stookplaats die de volledige warmteopwekking voorziet voor alle appartementen en gemene delen. De woonunits worden mechanisch geventileerd.

Geothermische warmtepompen in volle grond – op een gesloten beo-veld naast de gebouwen – voorzien de energie voor de bijverwarming van de ventilatielucht en de koeling. Deze worden als verwarmingsbron en als passieve-actieve koelbron gebruikt. Daarnaast zijn zonnepanelen onzichtbaar in het dak weggewerkt en zijn er zonneboilers geïnstalleerd. Het project zet ook in op laadpalen voor elektrische wagens en fietsen.

De imposante architectuur van de Weylerkazerne in Brugge

Interieurarchitect Arjaan De Feyter over het belang van context

In het historische hart van Brugge ligt een 17de-eeuws klooster dat na jaren leegstand een bijzondere herbestemming krijgt. Het Theresianenklooster, dat later bekend werd als de Weylerkazerne, zal er herleven als een gemengd woonproject met een ongeëvenaarde signatuur. Voor het interieurconcept van dit ongeziene project werken we samen met het kantoor van interieurarchitect Arjaan De Feyter. We gingen bij Arjaan langs voor een gesprek over architectuur, keuzes maken en het belang van context, een persoonlijk stokpaardje van de architect.

Lees het verhaal
“Vroeger dacht ik altijd ‘ik moet carte blanche krijgen om iets moois te maken’, maar dan ga je nooit het gegeven overstijgen van mensen die een heel specifieke vraag of kronkel hebben.” Arjaan De Feyter
Silo apartment by arjaan de feyter on anniversary magazine

Wens je meer info?
Aarzel niet om ons te contacteren.
+32 (0)50 20 02 03

Boek een afspraak
Vraag meer info