Weylerkazerne

03 8000.03
Ligging Ezelstraat 60-70, A. Van Ackerplein 1, H. Losschaertstraat 3, 8000 Brugge
Status Opgeleverd

Weylerkazerne - A living legacy

De ‘Weylerkazerne’, gelegen in het historische hart van Brugge, kreeg na decennia van leegstand een welverdiende nieuwe toekomst. VDD Project Development herwaardeerde, in samenwerking met Salens Architecten, de beschermde site van het voormalige 17de-eeuws klooster tot een groene en doorwaadbare zone met residentiële en commerciële functies. De inspanningen op vlak van duurzaamheid en een indrukwekkende afwerkingskwaliteit maken de ‘Weylerkazerne’ tot een voorbeeldproject.

Historiek

Het voormalige Theresianenklooster werd in 2004 beschermd als monument omwille van de rijke architectuurhistorische waarde die teruggaat naar de 17de eeuw. We zetten de historiek voor u op een rijtje:

17ᵉ eeuw

In opdracht van de zusters Karmelietessen – later Theresianen – werd een klooster gebouwd.

19ᵉ eeuw

Het klooster werd in gebruik genomen als militair hospitaal en later als kazerne.

20ᵉ eeuw

Na de Eerste Wereldoorlog kreeg het klooster zijn huidige naam Weylerkazerne, naar majoor Weylerkazerne die sneuvelde in 1917 in Zarren.

Jaren 60

Het klooster werd publiek eigendom en huisvestte verschillende overheidsdiensten.

Jaren 90

Het gebouw kwam in privéhanden en blijft jaren leegstaan.

2004

Het voormalige klooster werd beschermd als monument om afbraak te vermijden.

De grootste stadskanker van Brugge

Verschillende ontwikkelaars proberen in de jaren van leegstand een oplossing uit te werken, zonder succes. In 2015 verwerft VDD de site - die dan alom bekend staat als de grootste stadskanker van Brugge - en start de erfgoedontwikkelaar met intensieve onderhandelingen en talrijke voorbesprekingen met autoriteiten en overheden. VDD besloot de 4 panden in de Ezelstraat die initieel geen deel uitmaakten van de projectsite bijkomend aan te kopen. Deze huizen waren 2 verdiepingen hoog en tot bijna tegen het klooster volgebouwd met koterijen, waardoor de potentiële uitzichten belemmerd werden. Ook bleek dat het hoekpand op het Van Ackerplein kadastraal niet verbonden was met het klooster, waardoor er geen connectie mogelijk was richting het plein.

De grootste stadskanker van Brugge
Johan Vandendriessche & Thibaut De Vos, Managing Partners VDD De sleutel om de stadskanker op te lossen, lag er in de rij aanpalende woningen langs de Ezelstraat bij het project te betrekken. Je kon het kloostergebouw zijn kwaliteiten niet teruggeven zonder ook de omgeving aan te pakken.

Dankzij de aankoop van de aangrenzende panden kond een extra groene binnentuin worden gecreëerd en de zuidelijke kloostervleugel kreeg opnieuw lucht/licht/zicht. Het klooster kreeg een connectie met het Achiel van Ackerplein, waar ook de hoofdinkom werd gepositioneerd met zicht op de nieuwe binnentuin. In 2019 wordt een definitieve en uitvoerbare bouwvergunning verkregen.

Een totaalproject met gemengd karakter

Het project omvat naast de herbestemming van het voormalige klooster eveneens een gebouw in de Ezelstraat, bestaande uit deels renovatie en deels nieuwbouw, en een nieuw volume in het binnengebied. In totaal werden 42 appartementen en op het gelijkvloers langs de Ezelstraat werden handelszaken en een horecagelegenheid gerealiseerd. Achteraan werd een ondergrondse private parking gebouwd met een doorsteek vanuit de naastliggende rotatieparking. Door een samenwerking met Interparking kon de in- en uitrit worden gedeeld zodat de site maximaal groen, publiek toegankelijk en autovrij is. Door een duurzame oplossing te bieden aan een langdurig probleemgebied en deze te transformeren naar een levendig stadsdeel is het project een katalysator voor omgeving.

Behoud en restauratie

Door middel van een bouwhistorisch onderzoek hebben we ons verdiept in de historische context van het monument. Het was voor ons van cruciaal belang om de historisch waardevolle elementen te behouden en de sporen van de rijke geschiedenis zichtbaar te houden. De kloosterverdiepingen werden zorgvuldig gerestaureerd. Ook de pandgangen en binnentuinen werden behouden en ingezet als gemeenschappelijke ruimtes voor de bewoners.

Een nieuwe, eigentijds bekroning

De bouwhistorische analyse leidde tot de conclusie dat de tweede verdieping dateerde uit de militaire periode van het klooster en vervangen diende te worden omwille van een onvoldoende kwaliteit. Daarom werd bovenop de historische verdiepingen van het originele klooster een nieuw volume met hedendaags wooncomfort toegevoegd. Deze nieuwe verdiepingen worden gekenmerkt door een eigentijdse architectuur met sterke identiteit waarbij oud en nieuw elkaar versterken. De appartementen liggen subtiel verscholen achter een betonnen lamellenstructuur, als herinterpretatie van ritmische kloostergangen. Onder een schuine hoek straalt het een gesloten karakter uit, passend bij het historische verleden van het slotklooster en de kazerne. Het geheel van de verdiepingen volgt de Gulden Snede verhouding, waarbij het nieuwe volume 1/3 van de totale hoogte beslaat.

Een nieuwe, eigentijds bekroning

Gevarieerde en verfijnde appartementen

De gerenommeerde interieurarchitect Arjaan De Feyter ontwierp de plannen van de appartementen, waarbij hij inspeelde op de prachtige open ruimtes, de lichtinval, de historische kloostergangen, de binnentuinen en de vele unieke zichten. Weinig appartementen hebben dezelfde indeling door de verscheidenheid aan oppervlaktes, variërend van 75 m2 tot 230 m2, en de context die de indeling van het interieur bepaalde. De woonzones strekken zich uit in de breedte en vloeien spontaan in elkaar over, waardoor een loft-gevoel ontstaat in elk appartement.

Maximale duurzaamheid

Naast het circulair bouwen, waarbij de aanwezige materialen zoveel als mogelijk werden hergebruikt, werd maximaal ingezet op het toepassen van duurzame energie-opwekking. De hele site is verbonden met een collectieve stookplaats en luchtgroepen die weggewerkt zijn in de kelders van de gebouwen. Deze performante installaties werden gekoppeld op geothermische warmtepompen en onzichtbaar weggewerkte zonnepanelen. Hierdoor zakt het energieverbruik voor de gebruikers aanzienlijk en wordt de CO2-uitstoot sterk gereduceerd. Het project respecteert aldus het verleden en omarmt vooruitstrevende innovaties.

Maximale duurzaamheid

Omringd door groen

Samen met landschapsarchitect Leon Van Haesebrouck werden de gemeenschappelijke buitenruimtes aangepakt om een optimale wisselwerking tussen binnen en buiten te bekomen. In de historische binnentuin, de paradijstuin en andere groene zones werden diverse rustpunten geïntegreerd waar bewoners kunnen samenkomen en genieten. Langs de oostelijke zijde van de site biedt een publiek toegankelijke corridor een prachtige omgeving voor fietsers en voetgangers, en draagt ook bij aan de autovrije omgeving van de gehele site.

Omringd door groen

Wens je meer info?
Aarzel niet om ons te contacteren.

Vraag meer info