Grand Sablon 40

11 1000.04
Ligging Grote Zavel 40, 1000 Brussel
Uitvoeringsperiode In voorbereiding
Grand Sablon 40

Een iconische landmark met een rijke geschiedenis

Het prestigieuze pand, centraal gelegen op de Grote Zavel in Brussel, op de hoek met de Korte Minimenstraat, werd gebouwd in 1920 in opdracht van de voormalige “Manufacture de Fourrures Raymond Mallien”. Mallien, de koning van de bontindustrie in België, was in die tijd bekend tot in Parijs. Mallien wilde zijn verkoopzaal en ateliers voor bontwaren onderbrengen in een majesteus gebouw op de Grote Zavel, in de roaring twenties reeds een plein dat druk bezocht werd door rijke mensen.

Een prachtig ontwerp in Beaux-Arts stijl

In 1920 werden de oorspronkelijke plannen opgesteld door architect Victor Diricks en vervolgens in 1921 herzien door de gerenommeerde architect uit Rijsel, Jacques Barbotin. Deze plannen belichaamden een indrukwekkende Beaux-Arts stijl, beïnvloed door de neo-Louis XIV-stijl. De Grote Zavel, destijds een plein dat frequent bezocht werd door de bourgeoisie, vormde de ideale locatie voor de vestiging van een bontfabriek. Het monument dient is een treffend voorbeeld van hoe een luxueuze verkooplocatie eruitzag op deze plek kort na de Eerste Wereldoorlog en tijdens de "roaring twenties".

Een prachtig ontwerp in Beaux-Arts stijl

Een boeiend contrast in decoratie

Op de verdiepingen lagen de bontateliers en op het gelijkvloers werden klanten uit de chique bourgeoisie ontvangen in het luxueuze verkoopsalon met rijke decoraties zoals kasten met spiegels, glas-in-lood, lusters, figuratieve schilderijen en romantische muurfresco’s met pelsdieren.

Van bontbedrijf tot beschermd monument

Vanaf 1971 nam het Museum voor Post en Telecommunicatie zijn intrek in het imposante gebouw. Vanaf 2003 transformeerde het pand in een gerenommeerde verkoopzaal van het bekende veilinghuis Pierre Bergé, gelieerd aan de overleden partner van de modeontwerper Yves Saint Laurent. In 2006 werd het gebouw officieel erkend en beschermd als een historisch monument, wat zijn status als tijdloos symbool van Brussels erfgoed bevestigde. Het pand staat sinds enkele jaren leeg maar is in goede staat.

Nieuwe toekomst

VDD Project Development beoogt in het indrukwekkende hoekcomplex met een oppervlakte van zo’n 4.200 vierkante meter, een hospitality project te realiseren met maximaal respect voor de historische architectonische elementen. De volgende maanden gaat VDD hiervoor op zoek naar het juiste concept, al dan niet in samenwerking met een (inter)nationale operator.

Johan Vandendriessche en Thibaut De Vos, Managing Partners VDD Project Development. We wensen een buitengewone bestemming te geven aan dit stuk erfgoed, gelegen op een absolute toplocatie op de Grote Zavel, tussen het historische stadscentrum en de bovenstad van Brussel. Het moet een legendarische plaats worden waar je naartoe moet gaan als je Brussel wilt bezoeken. Wat we voor ogen hebben, zal van de plek een echte hotspot maken. We hebben reeds jaren geleden ons oog laten vallen op dit uitzonderlijke gebouw en zijn dan ook verheugd het project toe te kunnen voegen aan ons portfolio.

In afwachting van het bekomen van de nodige vergunningen en met het oog op het geven van een tijdelijke invulling van het gebouw, zijn we op zoek naar huurders. Kandidaat-huurders kunnen zich melden via hello@vddprojectdevelopment.com of via het onderstaande formulier.

Geïnteresseerd in het tijdelijke huren van dit unieke pand of één van de ruimtes in het monument?

In afwachting van het bekomen van de nodige vergunningen en met het oog op het geven van een tijdelijke invulling van het gebouw, zijn we op zoek naar huurders.

Kandidaat-huurders kunnen zich melden via hello@vddprojectdevelopment.com of via dit formulier.

U bent ingeschreven!

Wens je meer info?
Aarzel niet om ons te contacteren.

Vraag meer info