Visie

VDD Project Development wil de behoeder zijn van historische gebouwen door er een nieuwe toekomst aan te geven. Bij de herbestemming hebben we bijzondere aandacht voor een nieuwe architectuur in harmonie met het historische kader, de leefkwaliteit en de duurzaamheid. Zo ontstaan hefboomprojecten zonder vergelijk die een meerwaarde creëren voor de ruime omgeving.

Oude verhalen, nieuwe functie

We gaan zeer selectief te werk bij het aankopen van onze projecten. Naast een uitstekende ligging moeten de gebouwen een beleving opwekken. We willen de energie en kracht van de site aanvoelen. We zijn gepassioneerd door de historiek en de betekenis van de panden.

Bij de start van een project zoeken we naar antwoorden in de zoektocht naar een nieuwe toekomst. Na een grondige geschiedkundige en bouwtechnische analyse definiëren we, samen met erfgoedspecialisten en de bevoegde overheidsdiensten, de historische waardeschaal. Elke steen heeft z’n eigen verhaal en betekenis. De waardevolle elementen worden minutieus gerestaureerd in combinatie met – waar nodig – architectonische ingrepen.

Minder relevante delen krijgen een eigen interpretatie of een nieuwe functie. Een gebouw is geen statisch object maar zoals een levend organisme dat zich in een toestand van permanente verandering kan bevinden. Je kunt nooit iets helemaal herstellen in de toestand zoals het was. Een gebouw, ook een beschermd monument, sterft als het stopt met veranderen. Het is belangrijk genoeg om ervoor te zorgen dat die transformatieprocessen gebeuren met meer ambitie en oog voor kwaliteit. Zorg voor erfgoed en nieuwe ontwikkelingen kunnen wel degelijk hand in hand gaan mits de nodige inventiviteit en durf.

Duurzaam en leefbaar

De 21ste eeuw moet een eeuw van recuperatie zijn. We moeten bewuster worden van de natuurlijke hulpmiddelen die we in ons dagelijks leven gebruiken en moeten creatieve manieren vinden om te hergebruiken wat wordt weggegooid. Het heroriënteren van leegstaande gebouwen is een maatschappelijke verantwoordelijkheid. De toekomst van steden zal in toenemende mate worden bepaald door wat er al is. De noodzakelijke verdichting en steeds duurdere woningprijzen nopen ons om creatief om te gaan met het bestaande patrimonium zodat het opnieuw een actief onderdeel kan worden van de maatschappij. Weldoordachte herbestemmingen zijn bovendien vaak de beste garantie voor duurzaam behoud en beheer van waardevol erfgoed en dragen bij tot een circulaire economie.

Duurzaamheid en leefbaarheid zijn geen loze begrippen maar een concreet engagement. Groene energie is een evidentie. Wij gaan een stap verder met innovatieve technieken zoals geothermie, zonnepanelen, zonneboilers en centrale en energiezuinige installaties. Voor de gebruikers betekent dit zowel een rendabel gebouw op lange termijn als onmiddellijke voordelen. Een gebouw dat betaalbaar blijft en dat ook in de toekomst een meerwaarde oplevert. Die groene aanpak staat ook centraal in de leefomgeving en de woonbeleving: we werken samen met landschaps- of tuinarchitecten om een groene en gezonde leefomgeving te creëren.

Op maat van de klant

Onze projecten combineren steevast toparchitectuur met een uitmuntende afwerking van materialen. We stellen de klant centraal en zijn flexibel. Naast een uitgebreid en hoogwaardig basispakket kunnen onze kopers de interieurafwerking volgens hun eigen specifieke wensen of behoeften verfijnen. De enige beperkingen daarbij zijn de eventuele technische en structurele restricties, maar voor de rest hebben onze klanten bijna volledige vrijheid in afwerking.

Onze kopers zijn terecht veeleisend dus besteden wij veel aandacht aan de klantenbegeleiding en aftersales. Onze dienstverlening, die tot in de kleinste details verzorgd wordt, getuigt van diezelfde filosofie. Een voorbeeld daarvan is ons online klantenplatform waarmee we de klanten up-to-date houden over de vordering van de werken. Onze klanten appreciëren deze werkwijze en dat is meteen onze beste publiciteit.

Niet winst maar passie beweegt ons

Onze perfectionistische aanpak vergt niet alleen specialisatie, geduld en volharding. Wat ons motiveert, is een passie voor de schoonheid, kracht en charme van historische gebouwen. We willen iets nalaten waarop we fier kunnen zijn, met een positieve impact voor de ruime woonomgeving. Ons engagement houdt in dat we bij het maken van keuzes de kwaliteit en esthetiek voor maximaal winstbejag plaatsen.

Historiek

In enkele jaren tijd heeft VDD Project Development een stevige reputatie opgebouwd in de herbestemming en herwaardering van historische gebouwen op toplocaties.

Johan Vandendriessche bouwde een carrière uit in de retail- en modewereld en introduceerde merken als Benetton, Zara, Massimo Dutti, Uterque en Loro Piana in België, Luxemburg en Nederland. Tegelijkertijd investeerde hij in winkelpanden op AAA-locaties met een historische waarde, zoals het art-decogebouw van Massimo Dutti op de Antwerpse Meir … en tal van andere gebouwen.


Na de verkoop van zijn bedrijven, ging hij op zoek naar een geschikt gebouw voor zijn holding. Als ondernemer met een voorliefde voor Brugge had hij al gemerkt hoe hoog de stad internationaal aangeschreven staat. Zo kwam hij bij het Hof de Gros in de Sint-Jakobsstraat uit, een 18de-eeuws stadspaleis dat in handen was van een adellijke familie. Om het oorspronkelijke geheel van het pand te herstellen, kocht hij ook het voormalige koetshuis. Omdat het gebouw veel meer plaats bood dan hij nodig had, deelde hij de overige ruimte op in wooneenheden. In een recordtijd van een week waren deze allemaal verkocht waardoor duidelijk werd dat er veel vraag is naar kwaliteitsvol stedelijk wonen in een historisch monument.

Eén van de kopers van die appartementen was medebestuurder Thibaut De Vos, jarenlang actief in de vastgoedwereld. Beide bestuurders delen eenzelfde visie, passie en overtuiging. De herbestemming van het Hof de Gros was dus niet alleen het aanknopingspunt voor de kennismaking en samenwerking. Het was meteen ook de eerste realisatie, waarmee de toon gezet was voor de volgende projecten en de verdere uitbouw van het bedrijf.

Team

Elk project vereist een specifieke aanpak en expertise. We beschikken dan ook over een team van specialisten die uitblinken in hun vakgebied. Partners die onze visie, passie en een drang naar perfectie delen.

In eigen land werk(t)en we samen met gerenommeerde architecten met een fijngevoeligheid voor historische gebouwen waaronder COUSSEE & GORIS architecten, BOGDAN & VAN BROECK, Origin en aNNo Architecten. Ook in het buitenland zoeken we partners van het allerhoogste niveau. Voor een toekomstig project in Nieuwpoort gingen we in zee met de Britse architect David Chipperfield, die wereldfaam geniet voor de herbestemming van iconische gebouwen.

Brugse ‘Hof De Gros’: stadspaleis wordt hoofdkantoor

Niet toevallig is ons hoofdkantoor gevestigd in het hart van werelderfgoedstad Brugge. Het prestigieuze pand in de Sint-Jakobsstraat was oorspronkelijk een stadspaleis met een rijke geschiedenis. Het huidige gebouw is een 18de-eeuws herenhuis dat in handen was van een adellijke familie.

De grondig gerestaureerde trappen- en inkomhal en de salons zijn kenmerkend voor onze signatuur. Wie er binnenkomt, voelt zich geborgen en gerespecteerd. Je gaat letterlijk deel uitmaken van een stukje geschiedenis, tot in de kelderruimte toe, die als verkoopkantoor is ingericht.

Dat prinselijke gevoel is meer dan een façade. Ook onze dienstverlening, die tot in de kleinste details verzorgd wordt, getuigt van diezelfde filosofie. Een voorbeeld daarvan is het online communicatieplatform waarmee we de klanten ook na de oplevering op de hoogte houden van alle nieuwe ontwikkelingen.

Meer foto's

Wens je meer info?
Aarzel niet om ons te contacteren.
+32 (0)50 44 99 00

Vraag meer info
Vraag meer info