The Dome

06 1000.02
Ligging Beursplein, Anspachlaan 65, Paul Devauxstraat 3-7, Kiekenmarkt 7-13, 1000 Brussel
Partner Vervoordt r.e.
Status Werkzaamheden gestart
The Dome

The Dome

The Dome wordt een multifunctioneel gebouw van 21.000 m2 met retail, restaurants, kantoren en woningen. Het ontwerp wordt gekenmerkt door haar architecturale uitstraling en respect voor de historiek van het gebouw en de omgeving. Ook de integratie in de omliggende publieke ruimte en de verschillende stedelijke functies die er een plaats krijgen, zijn bepalend in het project. De renovatie van dit iconische gebouw in het hart van de stad, zal een mijlpaal zijn in de revitalisatie van het Brusselse stadscentrum.

VDD Project Development en Vervoordt r.e. gaan voor het project in zee met het gerenommeerde architectenbureau Coussée Goris Huyghe, gekend van o.a. de stadsbibliotheek ‘De Krook’ in Gent, het bezoekerscentrum van ‘Het Zwin’ in Knokke-Heist en de pakhuizen van de site ‘Kanaal’ in Wijnegem. Het team herinterpreteert met het project de Haussmanniaanse architectuur, kenmerkend voor de Centrale Lanen en geeft het gebouw opnieuw een sterke architecturale identiteit. Hierbij worden de verticale gevelelementen geaccentueerd, het mansardedak wordt vervangen door strak vormgegeven dakkapellen, onder de dakrand worden balkons geïntroduceerd, de luifel wordt krachtig vormgegeven en de historisch waardevolle elementen, zoals de koepel, worden opnieuw in de verf gezet.

Brussels Staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed, Pascal Smet “De beslissing om de centrale lanen kwalitatief her aan te leggen en terug te geven aan de mensen was één van de beste beslissingen die we in Brussel maakten de afgelopen decennia. Het effect hiervan zien we nu ook in de ruimere omgeving. Tal van gebouwen worden grondig gerenoveerd en brengen zo een nieuwe dynamiek in het stadscentrum, denk maar aan het Beursgebouw, de Multi-toren, le Grand Café en nu ook The Dome. We brengen de grootsheid van de centrumlanen van weleer terug.”

Een rijke geschiedenis

Gebouwd als ‘Grands Magasins de la Bourse’ in 1872, huisvestte The Dome in haar beginjaren het eerste ‘grootwarenhuis‘ op Belgische bodem.

Het imposante warenhuis, bestaand uit verschillende verdiepingen, werd opgebouwd rond een grote centrale open ruimte, kenmerkend voor de grootwarenhuizen uit die periode. Na een zware brand in 1948 werd het gebouw grotendeels heropgebouwd en uitgebreid in art-decostijl waarbij enkel de entresol van het gebouw bewaard bleef.

Een rijke geschiedenis
. .

Op vraag van de stad Brussel werden toen een nieuwe hoofdingang op het Beursplein, een toren met koepel en 2 extra verdiepingen, deels onder de vorm van een mansardedak, voorzien. In de jaren ‘70 volgde een renovatie van de gevels en werden de bovenste verdiepingen ingericht als kantoren. Vanaf 1982 vestigde Actiris zich in het gebouw. Door de veelvuldige renovaties van het gebouw zijn de historische elementen aan de binnenzijde grotendeels verloren gegaan. Dit resulteert in een eclectische stijl, zowel binnen als buiten

Een commerciële sokkel met internationaal karakter

Het Italiaanse EATALY zal in The Dome haar langverwachte intrede doen op de Belgische markt. Johan Vandendriessche, managing partner van VDD Project Development, sloot hiervoor een exclusieve joint venture af met EATALY. Het concept strekt zich uit over het gelijkvloers op de hoek van het Beursplein, de Anspachlaan en de P. Devauxstraat, en de volledige eerste verdieping, goed voor in totaal 3.500 m2.

In dit culinaire walhalla kunnen liefhebbers van Italiaanse voeding naar hartenlust genieten van het foodcourt-concept met restaurants, cafés, een Italiaanse vers- en supermarkt en een opleidingscentrum. Een explosieve expansie bracht de keten al naar wereldsteden als New York, Los Angeles, Sao Paolo, Seoul, München, Stockholm, Parijs, London, … en nu is Brussel aan de beurt.

Delhaize zal zich op de hoek van de Anspachlaan en de Kiekenmarkt vestigen, met op het gelijkvloers een nieuw stedelijk concept en een klassieke supermarkt in de kelderverdieping, voor in totaal 2.200 m2.

De sokkel van het gebouw zal zich zo maximaal openstellen en de interactie aangaan met de omliggende publieke ruimte, geïnspireerd op de oorspronkelijke functie van ‘Les Grands Magasins de la Bourse’. De stad zal als het ware in het gebouw worden getrokken.

Lees meerWerken en wonen in de stad van morgen

Op de tweede, derde en vierde verdieping worden 7.500 m2 state-of-the-art kantoren voorzien, die verbonden worden met een imposant, glazen atrium in het hart van het gebouw en een daktuin.

. .

Op de vijfde tot achtste verdieping komen 55 appartementen, tussen 38 m2 en 105 m2. Dit zijn slimme, compacte appartementen met een aantrekkelijk voorzieningenniveau en diverse gemeenschappelijke ruimtes zoals ontspanningsruimtes, dakterrassen en -tuinen. Door de stijgende vastgoedprijzen en de demografische ontwikkeling biedt het team hiermee een antwoord op de steeds groeiende vraag om betaalbaar, duurzaam én efficiënt te wonen.

Een duurzaam voorbeeldproject

The Dome is ook een voorbeeldproject op het gebied van duurzaamheid en ecologie. Naast circulair bouwen wordt ten volle gekozen voor diverse moderne en duurzame technieken zoals zonnepanelen, warmtepompen en maximale terugwinning van de geproduceerde warmte en koeling om het verbruik tot een absoluut minimum te beperken. Op het vlak van mobiliteit wordt tenslotte voluit ingezet op zacht verkeer, met 144 parkeerplaatsen voor (cargo)fietsen en slechts 5 parkings voor elektrische deelwagens. Het project beoogt een BREEAM Excellent certificaat en lost de ambities van het Brussels Gewest om kwalitatieve, multifunctionele en toekomstgerichte gebouwen te voorzien, helemaal in.

Johan Vandendriessche & Thibaut De Vos - managing partners VDD Project Development “Het project The Dome zal de revalorisatie van de historische binnenstad verderzetten, door een hoogwaardige, aantrekkelijke architectuur en programma die de beleving van de hele omgeving zal bepalen. Het gebouw krijgt een nieuwe toekomst, waarbij de historische grandeur wordt teruggegeven en de Hausmanniaanse architectuur op een hedendaagse manier wordt geherinterpreteerd. Dit contrast zorgt ervoor dat het pand een actuele identiteit krijgt en de bakenfunctie van de iconische toren met dakkoepel nog meer wordt versterkt. Zo wordt een nieuwe bladzijde geschreven in de geschiedenis van deze emblematische locatie in Brussel, die de ontmoetingsplaats van allen zal worden.”

Interesse in dit project?
Vul het formulier in of contacteer
ons via +32 (0)50 20 02 03

Bedankt voor uw bericht!

Maak kennis met The Grand

Gekaderd in een ongezien comfort creëerden we in ons project The Grand stuk voor stuk limited-edition en duurzame appartementen met een eigen identiteit. Er is nog een gevarieerd aanbod beschikbaar met oppervlaktes van 110 tot 230 m², twee tot drie slaapkamers, verschillende uitzichten en oriëntaties … Interesse in het aanbod of wenst u meer info over dit iconische project?

Bezoek de projectwebsite www.thegrand.be of contacteer ons!

Een uitzonderlijke & strategische locatie

Omgeven door heel wat voorzieningen, restaurants, cultuur, openbaar vervoer, groen en levendige buurten wordt The Dome gekenmerkt door een unieke locatie met een ongelooflijke visibiliteit.

De heropleving van het Brusselse stadscentrum is al enkele jaren aan de gang mede dankzij de aanleg van de voetgangerszone. De herbestemming van The Dome zal deze beweging alleen maar verder aanwakkeren dankzij een aantrekkelijke architectuur van hoge kwaliteit, een programma dat de beleving van het hele gebied zal bepalen en van het Beursplein de ontmoetingsplaats van Brussel zal maken.

The Dome, en andere renovatieprojecten zoals het Beursgebouw, de Multi-tower, De Munt en OXY, zullen een extra bijdrage leveren door, niet alleen een levendig en jong publiek maar ook bedrijven die de toegevoegde waarde voor hun kantoren zien, aan te trekken.

Wens je meer info?
Aarzel niet om ons te contacteren.

Vraag meer info