Weylerkazerne

Ligging: Ezelstraat 60-68, A. Van Ackerplein 1, H. Losschaertstraat 3, 8000 Brugge
Uitvoeringsperiode: Voorverkoop gestart
Een ongezien project in het historisch hart van Brugge. Hier wordt geschiedenis geschreven voor de toekomstige generaties.
Interesse in dit project?

Historiek

Het voormalige Theresianenklooster is beschermd als monument omwille van de architectuurhistorische waarde. De binnentuinen, overwelfde pandgangen, kapittelzaal en kelders kenmerken het kloosterpand.

Het klooster werd eind 17deeeuw gebouwd in opdracht van de zusters Theresianen. In het begin van de 19deeeuw werd het klooster in gebruik genomen als militair hospitaal en later als kazerne. Daarbij werd de kerk afgesplitst. Tijdens deze periode werd het zadeldak van het klooster vervangen door een derde bouwlaag.

Na de Eerste Wereldoorlog kreeg het klooster zijn huidige naam Weylerkazerne, naar de majoor die sneuvelde in 1917 in Zarren. Vanaf de jaren 60 was het klooster publiek eigendom en huisvestte het verschillende overheidsdiensten. In de jaren 90 kwam het gebouw in privéhanden en bleef het leeg staan.

VDD Project Development kocht de kazerne onlangs aan, net als de aanpalende panden in de Ezelstraat.

Weylerkazerne

Ligging

De site is centraal gelegen in de historische binnenstad van Brugge, UNESCO-werelderfgoed, op 700 meter van de Markt. Het project is vlot bereikbaar met eigen of openbaar vervoer. Het station van Brugge bevindt zich op 2,5 kilometer. De A11, Expresweg E403 en de E40 zorgen voor een vlotte verbinding met de kust en het binnenland.

De Ezelstraat is anno 2019 de meest trendy straat van Brugge, met een breed, divers en kwalitatief commercieel aanbod.

Project

In samenwerking met Salens Architecten wordt de site, met respect voor de erfgoedwaarden en bijzondere aandacht voor de betekenis van de plek in de omgeving, omgevormd tot een gemengd project. Er is plaats voor kwalitatief wonen voor een gevarieerd doelpubliek en enkele bruisende handelszaken.

Een nieuwbouw vervangt de kazerneverdieping bovenop het Theresianenklooster, in synergie met de historische bouwlagen. Door de lamellenstructuur manifesteert het nieuwe volume zich als één toevoeging, die als het ware de kroon vormt van het voormalige klooster.

Er is een divers aanbod van appartementen met verschillende oppervlaktes (tussen 74 m² en 235 m²), oriëntatie, zichten … Interieurarchitect Arjaan De Feyter werkte mee aan de indeling van de appartementen. Er werd ingespeeld op de prachtige open ruimtes, de lichtinval, de kloostergangen, de binnentuinen en de vele unieke zichten, zodat weinig appartementen dezelfde indeling hebben.

De context bepaalt enerzijds de organisatie van het interieur. Anderzijds, door los te werken van de buitengevels van het gebouw worden het perspectief en de openheid doorheen de verschillende woonzones versterkt. De zones vloeien spontaan in elkaar over. Zo is het spreekwoordelijke loft-gevoel in elk appartement aanwezig.

Zo goed als alle appartementen hebben een privaat terras of tuin. Aanvullend zijn er 3 gemeenschappelijke binnentuinen en een rooftopterras met zicht op de historische binnenstad. In de historische kelders zijn private hobbyruimtes ter beschikking. Er zijn ook ondergrondse garageboxen en bergingen.

Aan de oostelijke zijde komt een groene corridor met hoogstammige bomen die de Ezelstraat, Hugo Losschaertstraat en Klaverstraat verbindt. Hierdoor ontstaat een fijnmazig netwerk voor fietsers en voetgangers dat de buurt opwaardeert tot een nieuw, levendig stadsdeel.

Weylerkazerne
“De woonzones vloeien spontaan in elkaar door, waardoor het spreekwoordelijke ‘loft-gevoel’ in elk appartement aanwezig is.”
Weylerkazerne

Afwerking

De gemeenschappelijke delen en alle appartementen zijn grondig bestudeerd en vormgegeven tot in het kleinste detail. De hoogwaardige materialen zijn van duurzame kwaliteit. Het buitenschrijnwerk en de terrassen zijn vervaardigd uit klasse 1. Een complete keuken met apparatuur en stenen of parket vloerbekleding wordt met de grootste zorg geplaatst. De binnentuinen en groene corridor werden ontworpen door landschapsarchitect Leon Van Haesebrouck.

De wooneenheden van de Weylerkazerne zijn uitgerust met vloerverwarming. De balansventilatie zorgt voor een aangenaam en gezond binnenklimaat. De volledige site is rolstoeltoegankelijk. Er zijn ook intelligente brievenbussen die 24/7 toegankelijk en uitgerust zijn voor het afgeven en leveren van pakketjes. Het project is dus klaar voor de toekomst.

Voor snelle beslissers is een afwerking op maat mogelijk.

Duurzaamheid

Er is bewust gekozen voor een duurzaam project, zowel in vorm, verbruik als onderhoud. Het project voldoet aan alle hedendaagse vereisten inzake thermische en akoestische isolatie, en zet in op hernieuwbare energieën en lage-energieconcepten.

De verwarming, ventilatie en koeling worden centraal opgewekt. Er is één centrale stookplaats die de volledige warmteopwekking voorziet voor alle appartementen en gemene delen. De woonunits worden mechanisch geventileerd.

Geothermische warmtepompen in volle grond – op een gesloten beo-veld naast de gebouwen – voorzien de energie voor de bijverwarming van de ventilatielucht en de koeling. Deze worden als verwarmingsbron en als passieve-actieve koelbron gebruikt. Daarnaast zijn zonnepanelen onzichtbaar in het dak weggewerkt en zijn er zonneboilers geïnstalleerd. Het project zet ook in op laadpalen voor elektrische wagens en fietsen.

Weylerkazerne

Verkoop

Wil je wonen of investeren in een historisch kader op een toplocatie, op wandelafstand van de Markt van Brugge? Stuur uw gegevens door via onderstaand formulier, en wij contacteren u snel terug.