Huis van Hamme

Huis van Hamme

Ligging: Sint-Maartensplein 5-6, 8000 Brugge
Uitvoeringsperiode: In voorbereiding
Een boeiende herbestemming van het statige 18de-eeuwse stadspaleis tussen de mooiste kerk van Brugge, de Sint-Walburgakerk, en het Europacollege. Een zeldzaam project met royale woongelegenheden in de gouden driehoek van Brugge!
Interesse in dit project?

Historiek

In 1173 kocht Ridder Francis van Hamme een deel van het complex van de ontbonden Jezuïetenorde aan het Sint-Maartensplein. Hij vroeg het bouwmeesterduo Van Speybrouck – Goddyn om een royale stadsresidentie te bouwen. Het Huis van Hamme werd gebouwd tussen 1778 en 1781. Samen met zijn echtgenote Marie-Henriette Fourbisseur en zijn kinderen woonde Francis van Hamme er tot 1801.

Daarna woonde het echtpaar Eugène Gouban-Thérèse Simon er met hun 10 dienstboden. Gouban was een van de 4 burgemeesters van het Brugse Vrije. Vanaf 1869 kwam het gebouw in handen van de Belgische Staat en deed het dienst als kantoren voor de afdeling Directe Belastingen en Kadaster.

In 1983 werden de Dames de l’Institution Chrétienne eigenaar. In 1985 werd het gebouw ingewijd als de basisschool van Hemelsdaele. Sinds de oprichting van het gebouw domineert de gevel van maar liefst 32 meter lang het plein. Achter die gevel gaan nog steeds een aantal prachtige authentieke salons schuil, waarvan één met Mechels leder is bekleed.

Huis van Hamme

Ligging

De site ligt aan het Sint-Maartensplein, een van de mooiste pleintjes van Brugge. Het Venetië van het Noorden combineert een rijk middeleeuws verleden met een bruisende dynamiek die iedereen die door de geplaveide straatjes wandelt in zijn ban houdt. Huis van Hamme geniet van een exclusieve, rustige ligging tussen de Markt, Burg, Spinolarei, Verversdijk en Groenerei.

Project

Met de herbestemming van Huis van Hamme – in samenwerking met aNNo Architecten – wordt teruggekeerd naar de oorspronkelijke functie van het gebouw: wonen. Hierdoor worden de historische elementen van het interieur van het classicistische herenhuis maximaal gerespecteerd.

Het project realiseert waardevolle woningen in het centrum van Brugge, geïntegreerd in de historische context van zowel het gebouw, de site als zijn directe omgeving. Het als monument beschermde herenhuis krijgt een hoogwaardige restauratie tot 8 ruime, luxueuze appartementen.

Achteraan het perceel, waar ooit het koetshuis van de herenwoning stond, wordt een nieuwbouwvolume voorzien met 2 eengezinswoningen bovenop een half-ondergrondse parking. Het binnengebied wordt aangelegd als kwalitatieve gedeelde tuin voor de toekomstige bewoners van de residentie.

Elke wooneenheid heeft een private buitenruimte. In het monument hebben de appartementen op de verdiepingen een buitenkamer, een terras tussen de hellende daken of een terras tegen de achtergevel. De appartementen op het gelijkvloers hebben een privaat terras tegen de achtergevel. De nieuwbouwwoningen hebben een privaat terras en tuin naast hun woning.

Huis van Hamme

Afwerking

De gemeenschappelijke delen en alle appartementen zijn grondig bestudeerd en vormgegeven tot in het kleinste detail. Alle materialen zijn hoogwaardig en duurzaam. Het buitenschrijnwerk en de terrassen zijn vervaardigd uit klasse 1.

De complete keuken met apparatuur en stenen of parket vloerbekleding wordt zorgvuldig geplaatst. De verwarming gebeurt met vloerverwarming in combinatie met radiatoren. De balansventilatie zorgt voor een aangenaam en gezond binnenklimaat. Een ingenieur optimaliseerde het akoestisch comfort. De binnentuin werd ontworpen door landschapsarchitect Leon Van Haesebrouck.

Afwerking op maat is mogelijk voor snelle beslissers.

Duurzaamheid

Bewuste keuzes leiden tot een duurzaam project. Zowel in vorm, verbruik als onderhoud. Het project voldoet aan alle hedendaagse vereisten inzake thermische en akoestische isolatie, en zet in op hernieuwbare energieën en lage-energieconcepten.

De verwarming, ventilatie en koeling worden centraal opgewekt. Er is één centrale stookplaats voor de volledige warmteopwekking van alle appartementen en gemene delen. De woonunits worden mechanisch geventileerd. Zonneboilercollectoren ondersteunen de productie van sanitair warm water. Het water van de daken wordt gerecupereerd in regenwaterputten.

De twee koetshuis-woningen worden verwarmd, geventileerd en gekoeld met een individuele warmtepomp grond/water en een balansventilatie-unit. Die warmtepomp zorgt voor de energie voor het bijverwarmen van de ventilatielucht en de koeling. De warmtepompen zijn gekoppeld op één of twee gesloten boringen. Die worden als verwarmingsbron en als passieve koelbron gebruikt.

Er zijn elektrische laadpalen voor wagens en fietsen.

Huis van Hamme

Verkoop

Wil je wonen of investeren op een iconische plek in het centrum van Brugge? Schrijf je dan nu in voor de voorverkoop.