Pritzker Architecture Prize 2023 voor David Chipperfield!

De Pritzker Architecture Prize, ook gekend als de “Nobelprijs voor architectuur”, werd dit jaar meer dan verdiend toegekend aan David Chipperfield, de architect van The Grand.

Al decennialang staat Chipperfield bekend om zijn fijngevoelige aanpak bij de renovatie en restauratie van bestaande gebouwen. Daarom heeft VDD ook de keuze gemaakt om voor de herbestemming van ‘Le Grand Hôtel’, later gekend als de ‘White Residence’ in zee te gaan met David Chipperfield Architects. Om dezelfde reden wordt hij nu uitgebreid geprezen door de jury van de Pritzker Prize. De jury noemt zijn werk ‘subtiel en krachtig’ en omschrijft het als ‘ingetogen en toch elegant’. De antwoorden die Chipperfield formuleert op een bouwopdracht zijn voorzichtig, weldoordacht, precies en kalm. Hij is niet de architect die zelf wil scoren met protserige en allesdominerende gebouwen maar fungeert het liefst als dienaar van het publiek goed.

Ook zijn respect voor de natuurlijke omgeving en wat er voordien gebouwd werd, valt op. Stelt hij zich op als de behoeder van historische gebouwen, dan doet hij dat door er een tijdloos modern ontwerp aan toe te voegen. Dat doet hij met grote precisie en historisch inzicht. Hij wordt ‘radicaal in zijn terughoudendheid’ genoemd, tot op het punt dat hijzelf bijna verdwijnt.

We zijn dan ook zeer trots dat we met ons project The Grand getuige mogen zijn van zijn innovatief denken en toekomstgerichte aanpak.

Vraag meer info