Langverwachte herbestemmingsproject
The Dome krijgt groen licht van Brussel

Het langverwachte herbestemmingsproject The Dome, op de hoek van het Beursplein en de Anspachlaan, krijgt groen licht. The Dome, de naam die het project van het ontwikkelaarsteam VDD Project Development en Vervoordt r.e. meekreeg, wordt een multifunctioneel gebouw van 21.000 m2 met retail, restaurants, kantoren en woningen. Het ontwerp wordt gekenmerkt door haar architecturale uitstraling en respect voor de historiek van het gebouw en de omgeving. Ook de integratie in de omliggende publieke ruimte en de verschillende stedelijke functies die er een plaats krijgen, zijn bepalend in het project. De renovatie van dit iconische gebouw in het hart van de stad, zal een mijlpaal zijn in de revitalisatie van het Brusselse stadscentrum.

“De beslissing om de centrale lanen kwalitatief heraan te leggen en terug te geven aan de mensen was één van de beste beslissingen die we in Brussel maakten de afgelopen decennia. Het effect hiervan zien we nu ook in de ruimere omgeving. Tal van gebouwen worden grondig gerenoveerd en brengen zo een nieuwe dynamiek in het stadscentrum, denk maar aan het Beursgebouw, de Multi-toren, le Grand Café en nu ook The Dome. We brengen de grootsheid van de centrumlanen van weleer terug.”
Pascal Smet— Brussels Staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed

The Dome, verwijzend naar de indrukwekkende koperen dakkoepel die op het Beursplein uitgeeft, kreeg bij de bouw in de jaren 1870 de naam ‘Les Grands Magasins de la Bourse’ en huisvestte het eerste grootwarenhuis van België. In 1948 liep het gebouw zware schade op bij een brand en in 1970 werd het gebouw omgevormd tot een winkel- en kantoorgebouw en kreeg het de naam ‘Bourse Center’ mee. Onder andere de kantoren van Actiris werden er tot voor enkele jaren geleden ondergebracht.

Het Brussels Gewest verkocht het gebouw in 2018 met als doel de ziel van het gebouw terug te brengen en het gebouw een multifunctionele invulling te geven. MSI, de Brusselse Maatschappij voor Stedelijke Inrichting, lanceerde een oproep voor de verkoop met voorwaarden waaraan de toekomstige ontwikkeling van het gebouw moest voldoen. Zestien ontwikkelaars stelden zich hiervoor kandidaat. Na een selectieprocedure waarbij urban.brussels, de Brusselse bouwmeester, de Stad Brussel en MSI betrokken waren, werd het voorgestelde revalorisatieproject van VDD Project Development en Vervoordt r.e. geselecteerd omwille van de sterke visie over een kwalitatieve en duurzame toekomst voor het historische gebouw.

VDD Project Development en Vervoordt r.e. gaan voor het project in zee met het gerenommeerde architectenbureau Coussée Goris Huyghe, gekend van o.a. de stadsbibliotheek ‘De Krook’ in Gent, het bezoekerscentrum van ‘Het Zwin’ in Knokke-Heist en de pakhuizen van de site ‘Kanaal’ in Wijnegem. Het team herinterpreteert met het project de Haussmanniaanse architectuur, kenmerkend voor de Centrale Lanen en geeft het gebouw opnieuw een sterke architecturale identiteit. Hierbij worden de verticale gevelelementen geaccentueerd, het mansardedak wordt vervangen door strak vormgegeven dakkapellen, onder de dakrand worden balkons geïntroduceerd, de luifel wordt krachtig vormgegeven en de historisch waardevolle elementen, zoals de koepel, worden opnieuw in de verf gezet.

Het project The Dome zal de revalorisatie van de historische binnenstad verderzetten, door een hoogwaardige, aantrekkelijke architectuur en programma die de beleving van de hele omgeving zal bepalen. Het gebouw krijgt een nieuwe toekomst, waarbij de historische grandeur wordt teruggegeven en de Hausmanniaanse architectuur op een hedendaagse manier wordt geherinterpreteerd. Dit contrast zorgt ervoor dat het pand een actuele identiteit krijgt en de bakenfunctie van de iconische toren met dakkoepel nog meer wordt versterkt. Zo wordt een nieuwe bladzijde geschreven in de geschiedenis van deze emblematische locatie in Brussel, die de ontmoetingsplaats van allen zal worden.
Johan Vandendriessche & Thibaut De Vos— managing partners VDD Project Development

Een commerciële sokkel met internationaal karakter

De sokkel van het gebouw zal zich maximaal openstellen en de interactie aangaan met de omliggende publieke ruimte, geïnspireerd op de oorspronkelijke functie van ‘Les Grands Magasins de la Bourse’. De stad zal als het ware in het gebouw worden getrokken.

Het Italiaanse EATALY zal haar langverwachte intrede doen op de Belgische markt. Het concept strekt zich uit over het gelijkvloers op de hoek van het Beursplein, de Anspachlaan en de P. Devauxstraat, en de volledige eerste verdieping, voor in totaal 3.500 m2. In dit culinaire walhalla kunnen liefhebbers van Italiaanse voeding naar hartenlust genieten van het foodcourt-concept met restaurants, cafés, een Italiaanse vers- en supermarkt en een opleidingscentrum. Johan Vandendriessche, managing partner van VDD Project Development, sloot hiervoor een exclusieve joint venture af met EATALY. Een explosieve expansie bracht de keten al naar wereldsteden als New York, Los Angeles, Sao Paolo, Seoul, München, Stockholm, Parijs, London, … en nu is Brussel aan de beurt.

Delhaize zal zich op de hoek van de Anspachlaan en de Kiekenmarkt vestigen, met op het gelijkvloers een nieuw stedelijk concept en een klassieke supermarkt in de kelderverdieping, voor in totaal 2.200 m2.

Werken en wonen in de stad van morgen

Op de tweede, derde en vierde verdieping worden 7.500 m2 state-of-the-art kantoren voorzien, die verbonden worden met een imposant, glazen atrium in het hart van het gebouw en een daktuin.

Op de vijfde tot achtste verdieping komen 55 appartementen, tussen 38 m2 en 105 m2. Dit zijn slimme, compacte appartementen met een aantrekkelijk voorzieningenniveau en diverse gemeenschappelijke ruimtes zoals ontspanningsruimtes, dakterrassen en -tuinen. Door de stijgende vastgoedprijzen en de demografische ontwikkeling biedt het team hiermee een antwoord op de steeds groeiende vraag om betaalbaar, duurzaam én efficiënt te wonen.

“The Dome is een nieuw economisch project in de voetgangerszone van Brussel. Zoals reeds met andere vastgoedvoorbeelden werd aangetoond, is de binnenstad in volle evolutie en kiezen steeds meer investeerders voor ons stedelijk beleid. De stad wil een constructieve partner zijn in dit ambitieuze project"
Philippe Close— Burgemeester Brussel

The Dome is ook een voorbeeldproject op gebied van duurzaamheid en ecologie. Naast circulair bouwen wordt ten volle gekozen voor diverse moderne en duurzame technieken zoals zonnepanelen, warmtepompen en maximale terugwinning van de geproduceerde warmte en koeling om het verbruik tot een absoluut minimum te beperken. Op het vlak van mobiliteit wordt tenslotte voluit ingezet op zacht verkeer, met 144 parkeerplaatsen voor (cargo)fietsen en slechts 5 parkings voor elektrische deelwagens. Het project beoogt een BREEAM Excellent certificaat en lost de ambities van het Brussels Gewest om kwalitatieve, multifunctionele en toekomstgerichte gebouwen te voorzien, helemaal in.

De werkzaamheden zullen start te gaan in het eerste kwartaal van 2023 en zouden 2 à 3 jaar duren.

Vraag meer info