Weyler Barracks

03 8000.03
Location Ezelstraat 60-68, A. Van Ackerplein 1,H. Losschaertstraat 3, 8000 Bruges
Implementation period Construction has commenced.
Architects Salens Architecten, Arjaan De Feyter Interiors
Interested in this project?
An unprecedented project in Bruges' historical centre. This is where history is being written for future generations.
Watch the video

The Weyler Barracks project

The site will be transformed into a mixed project, while paying respect to heritage values and paying particular attention to the site's importance in the surrounding area. There is room for quality residential accommodation for a varied target public and a few dynamic commercial businesses.

A new building is replacing the barracks above the Teresian Cloister, in harmony with the historical storeys. Due to the slatted structure, the new volume appears as a single addition, to form, as it were, the crowning glory of the former cloister.

There is a wide range of apartments with different surface areas (between 74 m² and 235 m²), orientation, views ... Interior designer Arjaan De Feyter participated in the layout of the apartments. The magnificent open spaces, the incidence of light, the cloisters, the courtyards and the many unique views were taken into account, to ensure that few apartments have the same layout.

The Weyler Barracks project
Options Apartments with different surface areas (between 74m² and 235m²), layouts, orientation and views

On the one hand, the context determines the way in which the inside area is organised. On the other, the perspective and openness throughout the various residential sections are enhanced by working separately from the building's exterior facades. The sections flow spontaneously into each other to ensure the proverbial loft atmosphere is available in each apartment.

Almost all apartments have a private terrace or garden. In addition, there are 3 common courtyards and a rooftop terrace overlooking the historical city centre. Private hobby facilities are available in the historical cellars. Underground garage boxes and storerooms are also available.

The eastern side will feature a green corridor with tall trees connecting Ezelstraat, Hugo Losschaertstraat and Klaverstraat to create a finely meshed network for cyclists and pedestrians that transforms the neighbourhood into a new, vibrant urban district.

Interested in this project? Fill in the form
or contact us via +32 (0)50 20 02 03

Thank you for your message!

Location

The site is centrally located in the historical centre of Bruges, a UNESCO world heritage site, 700 metres from the Market Square. The project is easy to reach using your own or public transport. Bruges railway station is 2.5 kilometres away. The A11, expressway E403 and the E40 provide a smooth connection to the coast and the interior.

Nowadays, in the year 2020, Ezelstraat is the trendiest street in Bruges, boasting wide-ranging, varied and high-quality retail services.

Background

The former Teresian cloister is listed as a monument because of its architectural-historical value. The courtyard gardens, vaulted corridors, chapter house and cellars are typical features of the cloister.

17th century

Het klooster wordt gebouwd in opdracht van de zusters Theresianen.

19th century

The cloister was used as a military hospital and later as a barracks.

20th century

After the First World War, the cloister was renamed Weyler Barracks, after the major who died in 1917 in Zarren.

1960s

The publicly owned cloister accommodated various public services.

1990s

The building became privately owned and remained empty for years.

21st century

After years of negotiations, the property was bought by the developer VDD Project Development, whose main mission is the contemporary repurposing of historical property in prime locations.

Completion and finishing work

The common parts and all the apartments have been meticulously researched and designed down to the finest detail. The high-quality materials are built to last. The exterior joinery and terraces are made according to class 1 requirements. A complete kitchen with appliances and stone or parquet flooring has been placed with the utmost care. The inner gardens and green corridor were designed by landscape architect Leon Van Haesebrouck.

The residential units at Weyler Barracks are provided with underfloor heating. The balanced ventilation creates a pleasant and healthy indoor climate. The entire site is wheelchair accessible. Smart mailboxes are also available 24/7 and are designed for the handover and delivery of parcels. So the project is ready for the future. For quick decision-makers, a tailor-made completion and finishing solution is always an option.

W1 1 5 3 LR

Sustainability

We deliberately opted for a sustainable project, in terms of format, use and maintenance. Meeting today's thermal and acoustic insulation requirements, the project is focused on renewable energies and low-energy concepts.

The heating, ventilation and cooling functions are generated from a central source. One central boiler room provides complete heat generation for all apartments and common areas. The residential units are mechanically ventilated.

Geothermal heat pumps in the open air - on a closed BES field next to the buildings - provide the energy for additional heating of the ventilation air and cooling systems. These are used as a heating source and as a passive-active cooling source. In addition, solar panels are concealed in the roof and solar boilers have been installed. The project also provides charging stations for electric cars and bicycles.

P882 VDD PROJECTS Weylerkazerne Brugge CAM CAM OLD PATIO HR 20190627 WEB

Would you like more details?
For further information please contact us.
+32 (0)50 20 02 03

Further details
Further details