Huis van Hamme
Uitzonderlijke archeologische vondsten werpen nieuw licht op het middeleeuwse leven in Brugge

Enkele weken geleden zijn de bouwwerken aan project Huis Van Hamme in Brugge gestart. Voordat de herbestemming van het 18de eeuwse stadspaleis kon beginnen, werd de site uitvoerig archeologisch onderzocht. En dat speurwerk leverde heel wat spannende vondsten op, die ons weer heel wat zullen bijbrengen over het middeleeuwse leven in Brugge die Scone.

Tussen de prachtige Sint-Walburgakerk en het Europacollege op het Brugse Sint-Maartensplein ligt een classicistisch stadspaleis dat de laatste dertig jaar lang onderdak bood aan de basisschool van Hemelsdaele. In 2018 kwam het herenhuis leeg te staan. Zonde voor zo’n schitterend gebouw, dat met zijn 32 meter brede gevel het plein domineert.

Het monumentale pand wordt nu met het grootste respect herschapen tot acht luxueuze appartementen en twee nieuwbouwwoningen. Een ambitieus project op maat van erfgoedontwikkelaar VDD Project Development, dat er een erezaak van maakt om waardevolle gebouwen een nieuwe toekomst te geven.

12deeeuwse vondsten

Dankzij het onderzoek konden de archeologen van BAAC de rijke geschiedenis van het terrein reconstrueren, van de middeleeuwen tot vandaag. Zo ontdekte men dat het gebied regelmatig overstroomde tijdens de vroege ontwikkeling van Brugge. Later in de middeleeuwen werd het water dan teruggedrongen tot aan de Verversdijk iets verderop en werd het terrein opgehoogd zodat het bewoond kon worden.

Er werd bewijs gevonden voor houten woningen met bakstenen vloeren en later stevige stenen gebouwen die met al hun luxe de goedgevulde portemonnees van de bewoners in de kijker moesten zetten. De vondsten op het terrein zijn niet min: bakstenen funderingsconstructies, waterputten en andere sporen waarvan de oudste wellicht uit de twaalfde eeuw stammen.

De ridder op het zwijn

De hoofdvogel van het archeologisch onderzoek? Dat moeten de twee ingekraste leistenen zijn die een heel tastbaar verleden blootleggen. Op de ene leisteen zijn cijfers en letters te lezen, wellicht een oefening van een lerend kind.

De andere steen toont een ridder die op een zwijn rijdt. Dat beeld komt wel vaker voor in de middeleeuwse iconografie en duidt op zondig, risicovol gedrag. Een zwijn is immers een wild dier dat nauwelijks te temmen valt.

Schepen van Cultuur Nico Blontrock: ‘Brugge is een stad waar zowel boven als onder de grond veel te beleven valt. Dat blijkt eens te meer uit de bijzondere vondsten die onder het project ‘Huis van Hamme’ op het Sint-Maartensplein gevonden zijn. We moeten als cultuurstad ons verleden koesteren, zonder er in vast te roesten. Daarom apprecieer ik ten zeerste de inzet van allen om beiden ook op deze site te verzoenen.’

De vondsten worden nog uitvoerig verder verwerkt en bestudeerd, maar het veldwerk is intussen afgelopen. Ook dit zal ongetwijfeld nog veel extra informatie opleveren over het leven van de vroegere bewoners van deze prachtige plek.

Vraag meer info