Uniek renovatieproject in Nieuwpoort-Bad wordt dé architecturale parel aan de Noordzee.

Een van de laatste kroonjuwelen van de Belgische kust herrijst weldra als een feniks uit haar as in Nieuwpoort-Bad. Dat blijkt uit enthousiaste plannen die VDD Project Development, ontwikkelaar van historische projecten, heeft ingediend voor ‘The Grand’, voorheen bekend als ‘White Residence’. Samen met het gerenommeerde Londense architectenbureau David Chipperfield Architects gaat VDD het beschermde monument op een unieke manier restaureren. Het team voegt zelfs enkele verdwenen belle époque-elementen opnieuw toe. Zo krijgt ‘The Grand’ voor zijn 100ste verjaardag al zijn grandeur terug. “Dit wordt zonder twijfel dé architecturale parel aan de Noordzee”, zegt burgemeester Geert Vanden Broucke.

Het ooit zo fiere art deco-gebouw aan de Zeedijk in Nieuwpoort-Bad is al jaren in verval. Sinds de Brusselse architect Apollon Lagache in 1924 het ‘Grand Hôtel’ bouwde, heeft het pand dan ook vele stormen moeten doorstaan. Zo geraakte het monument tijdens de Tweede Wereldoorlog ernstig beschadigd, en verdwenen bij herstelwerken in de jaren ’60 vele waardevolle elementen. Denk maar aan o.a. de iconische toren, de koepels, de luifel boven de inkom, de loggia en het hoekterras. Structureel onderhoud bleef de laatste decennia ook achterwege, met betonrot als gevolg. Kortom: vandaag is het zijn karakteristieke silhouet volledig kwijt en ligt het pand er verloederd bij.

Daar komt binnenkort echter verandering in. Ontwikkelaar VDD Project Development, gespecialiseerd in de herbestemming van monumentale sites, kocht vorig jaar het monument en is vast van plan om het voor zijn 100-jarig jubileum al zijn grandeur terug te schenken. En dat onder de nieuwe naam ‘The Grand’.

“Eind december hebben we onze plannen voor deze unieke restauratie van ‘The Grand’ officieel ingediend. Het is duidelijk dat wij voor een grondig totaalproject kiezen met veel respect voor de geschiedenis van het pand. Sterker nog: we brengen zelfs belangrijke elementen terug die doorheen de tijd zijn verloren gegaan. Denk maar aan de iconische toren en koepels van het gebouw, het hoekterras, de luifel en de loggia aan de kant van het Hendrikaplein. ‘The Grand’ wordt straks weer een landmark waar we fier op kunnen zijn. Bovendien hopen we dat dit project ook een standaard zal zetten voor meer doordachte en betrokken ontwikkeling aan onze kust.”
Johan Vandendriessche— Bestuurder van VDD Project Development

Topteam

Om het prestigieuze project vorm te geven, doet VDD Project Development een beroep op het geprezen Londense architectenbureau David Chipperfield Architects. Dat geniet al jaren wereldfaam voor zijn fijngevoelige restauraties, waaronder dat van de Royal Academy of Arts in Londen en de herbestemming van historische UNESCO sites zoals de renovatie van het ‘Neues Museum’ in Berlijn.

“Onze ambitie voor dit project is om het gebouw zijn grandeur en status aan de kust van Nieuwpoort terug te geven. Veel van wat er nog over is van het historische gebouw zal zorgvuldig worden gerestaureerd, zoals de inkomhal, de standbeelden en andere originele elementen in de gevels. Andere delen, zoals de nieuwe verdiepingen, de iconische toren en de koepels, zullen worden hersteld met een speelse, eigentijdse herinterpretatie van de bestaande architecturale taal, met respect voor het oorspronkelijke ontwerp. Door het gebouw een nieuw leven te geven hopen we het Hendrikaplein opnieuw te activeren en er een ontmoetingsplek van te maken voor alle inwoners, iets dat de laatste jaren verloren was gegaan.”
David Chipperfield— Architect

Naast David Chipperfield Architects worden ook hp Engineers, gespecialiseerd in duurzame, technische installaties, betrokken bij het project. Net als de ingenieurs van Mouton - specialisten in stabiliteitsstudies - en de gerenommeerde erfgoedarchitecten van het Brusselse Origin.

Meerwaarde

Het nieuwe ‘The Grand’ zal straks verschillende functies vervullen. Zo komen er in totaal 70 nieuwe appartementen. Daarnaast worden de historische bar en brasserie op het gelijkvloers in ere hersteld en zal er ook plaats zijn voor drie ruime handelsruimtes aan de zijde van de Albert I-laan en een zwembad met wellness in de kelderverdieping. Er komt ook een ondergrondse parking met 115 parkeerplaatsen en er is plaats voor 248 fietsenstallingen.

Het project is het resultaat van een intensief overleg met Stad Nieuwpoort en het Agentschap Onroerend Erfgoed.

“De White Residence is één van de meest iconische landmarks van Nieuwpoort. Met dit ambitieuze project krijgt de ‘grande dame’ van onze badstad haar oorspronkelijke schoonheid terug. Het prachtige pand wordt zo wederom dé onbetwiste architecturale parel aan de Noordzee. Dit ongeëvenaarde monument is al bijna honderd jaar een echte publiekslieveling. We zijn bijzonder verheugd dat iedereen het opnieuw zal kunnen bewonderen zoals in de glorieuze beginjaren. Samen met de gerestaureerde Villa Hurlebise en het vernieuwde Hendrikaplein dat zal fungeren als belevings- en ontmoetingsplaats, wordt ‘The Grand’ een opmerkelijk uithangbord van Nieuwpoort.”
Geert Vanden Broucke— Burgemeester Nieuwpoort
“Dit project heeft een meerwaarde op economisch, cultureel en toeristisch vlak. Heel veel dank aan VDD Project Development en de stad Nieuwpoort om hun schouders onder dit project te zetten. Dit gebouw leeft in de herinnering van vele mensen, ontelbare families brachten er een fijne tijd aan zee door. Het is als het ware een herinneringsmachine met een onmiskenbare waarde. Door dit prachtige gebouw te restaureren creëren de opdrachtgevers een gevoel van tijdloosheid. In een poëtische bui denk ik dat dit een overwinning is op de vergankelijkheid en het verlies, eigen aan ons menselijk bestaan. Aan de historie van The White Residence wordt nu een nieuw verhaal gebreid, The Grand is de start van een nieuwe geschiedenis.”
Matthias Diependaele— Vlaams minister van Onroerend Erfgoed

Klaar voor toekomst

Voor de uitwerking van het project is VDD Project Development vertrokken vanuit een sterk gevoel van verantwoordelijkheid voor het gebouw. Het hoeft dus ook niet te verbazen dat ecologie een belangrijke rol speelt. In die mate zelfs dat je gerust kan stellen dat de herbestemming van ‘The Grand’ als voorbeeldproject kan fungeren.

“Op bouwkundig vlak zetten we maximaal in op het zogeheten circulair bouwen. Dat wil zeggen dat we reeds aanwezige materialen maximaal hergebruiken vooraleer nieuwe elementen toe te passen. Ook de manier waarop we met energie omgaan is een belangrijk aandachtspunt. We kiezen ten volle voor groene energie. Diverse moderne en duurzame technieken worden toegepast om het totale energieverbruik tot een minimum te beperken. Hiervoor zal gebruik gemaakt worden van o.a. geothermie, zonnepanelen en maximale terugwinning van de geproduceerde warmte. Het gebouw zal bijvoorbeeld worden verwarmd en verkoeld zonder fossiele brandstoffen.”
Thibaut De Vos— Bestuurder VDD Project Development

Als alles volgens plan verloopt, kunnen de renovatie- en opbouwwerken aan ‘The Grand’ in het najaar van 2021 starten. De eerste bewoners zullen dan in 2024 hun intrek kunnen nemen.

Vraag meer info