de Mérode

05 1050.01
Ligging Washingtonstraat 180-186, Hector Denisstraat 13, 1050 Elsene, Brussel
Status Definitieve vergunning bekomen.
Verkoop Verkoop wordt binnenkort opgestart.
de Mérode

A new prestigious project. Where nobility lives on.

Het project “de Mérode” is de langverwachte herbestemming van de historische site van de prinselijke familie de Mérode in Elsene.

Naast de minutieuze restauratie van het voormalige stadspaleis, wordt de site aangevuld met drie nieuwe volumes in een uitgepuurd architecturaal ontwerp, geïnspireerd op de art-nouveau van de 20ste eeuw.

Rondom de royale binnentuin, die fungeert als rustpunt en verlenging van het aangrenzende Tenboschpark, introduceert het project een gevarieerde collectie van 40 nieuwe, verfijnde appartementen getypeerd door een onovertroffen woonervaring met prestige, kantoorruimtes, publieke voorzieningen en een ondergrondse parking op één van de meest gegeerde locaties in de stad

Het stadspaleis van de prinselijke familie de Mérode

In de late 19de eeuw, tijdens de verstedelijking van de rand van Brussel, werden nieuwe straten en percelen aangelegd in het toen nog landelijke Elsene. Op deze nieuwe terreinen, nabij het Ter Kamerenbos en tegenover het Tenboschpark, liet Graaf Amaury Victorien Ghislain Gabriel Werner de Mérode (1855-1914) in 1912 een prominent, eclectisch stadspaleis met een royale binnentuin bouwen. Het art-deco ontwerp is van de hand van de Brusselse architect Joseph Prémont. Hoewel Werner de Mérode reeds in 1914 overleed, bleef de familie er wonen tot in 1954.

Het stadspaleis van de prinselijke familie de Mérode

Herbestemming tot centrum voor religieuze vorming

In 1954 kocht de katholieke instelling Maison Saint-Ignace het stadspaleis en gebruikte het als residentie én opleidingscentrum voor het Centre International Lumen Vitae, opgericht in 1946 door jezuïet Georges Delcuve. Door het succes van het centrum werd de woning te klein, dus begon men in 1965 met de bouw van een moderne toevoeging in de tuin, ontworpen door architect J.L. Franchimont.

Klaar voor een nieuwe toekomst

Na 50 jaar, in 2016, verliet de Saint-Ignace-gemeenschap de gebouwen aan de Washingtonstraat en werd de site aangekocht door erfgoedontwikkelaar VDD Project Development. In 2024 verkreeg VDD – na intensieve onderhandelingen en talrijke voorbesprekingen met autoriteiten en overheden – de definitieve, uitvoerbare vergunning.

Klaar voor een nieuwe toekomst

Omgeven door groen, rust en hotspots

Gelegen recht tegenover het beschermde Tenboschpark en in het midden van de kunstzinnige en trendy Kasteleinswijk en de groene en prestigieuze omgeving van het Brugmannplein, de Louis Lepoutre- en Molièrelaan, biedt de Mérode absolute rust te midden van het bruisende Elsene. Op wandelafstand van het Brusselse stadscentrum omringt het project zich door de meest gewaardeerde winkels, kunstgaleries, restaurants en culturele voorzieningen van de stad.

Een versterkende architecturale aanpak

De architectuur van de drie nieuwe volumes inspireert zich op de vormgeving van het stadspaleis met zijn typerende verticale erkers en koetsdoorgang. Deze hedendaagse gebouwen krijgen een edele materialisatie, inclusief lichte gevels met een natuursteenuitstraling en bronskleurige raampartijen en balustrades, waardoor de site een warme, nobele uitstraling krijgt die zich perfect integreert in de prestigieuze buurt.

Een versterkende architecturale aanpak

Nobel wonen in het groen met indrukwekkende uitzichten

De gevarieerde, exclusieve collectie van 40 appartementen – met oppervlaktes tussen 63 m2 en 315 m2 - wordt met uiterste zorg vormgegeven door de gerenommeerde interieurarchitect Arjaan De Feyter. Door de imposante raampartijen en plafondhoogtes versmelten de binnenruimtes naadloos met het adembenemende uitzicht op de binnentuin of het Tenboschpark. Elk appartement belichaamt het gevoel van grandeur en nobel wonen in een ingetogen, elegante en tijdloze sfeer.

Duurzaamheid als fundament

Voor het project werd gekozen voor een maximale ecologie en duurzaamheid. Moderne en duurzame technieken, zoals geothermie, zonnepanelen en het maximaal terugwinnen van warmte, worden toegepast om het energieverbruik tot een minimum te beperken. De gebouwen zullen worden verwarmd en gekoeld zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen (géén gas), waardoor alle appartementen het hele jaar door kunnen genieten van optimaal comfort.

Duurzaamheid als fundament

Architect - &Bogdan

Voor de realisatie van dit prestigieuze project bundelde VDD de krachten met het Brusselse architectenbureau &Bogdan, voorheen bekend als BOGDAN & VAN BROECK ARCHITECTS.

Dit bureau, opgericht in 2007, legt de focus op levenskwaliteit, het activeren van publieke ruimtes en het creëren van toekomstbestendige en circulaire steden. De Belgisch-Roemeense architecte Oana Bogdan, oprichter van het bureau, nam in 2016 de rol op van Staatssecretaris van Cultureel Erfgoed in de Roemeense regering. In 2021 werd ze benoemd tot voorzitster van de expertencommissie ‘Good Living’, verantwoordelijk voor de hervorming van het bouwwetboek van het Brussels Gewest.

Met indrukwekkende referenties zoals Kanaal in Wijnegem, COOP, The Cosmopolitan en AMAL in Brussel, is het bureau meermaals genomineerd voor of heeft het awards gewonnen, waaronder de EU Mies Award, Brussels Architecture Prize, Brussels Horta Prize, IUPA Award, en meer.

Registreer u hier en ontdek als allereerste de nieuwe appartementen.

Binnenkort lanceren we de verkoop van onze exclusieve collectie van 40 appartementen. Met oppervlaktes variërend van 63 m² tot 315 m² bieden we een divers aanbod van appartementen te midden van een groene omgeving, met uitzonderlijke uitzichten en een tijdloze elegantie die typerend is voor al onze projecten. Bent u geïnteresseerd in een appartement in dit project? Registreer u dan nu om als eerste op de hoogte te worden gebracht van het starten van de verkoop.

U bent ingeschreven!
Vraag meer info