de Mérode

05 1050.01
Localisation Washingtonstraat 180-186, Hector Denisstraat 13, 1050 Elsene, Brussel
Architect Bogdan & Van Broeck
En cours de réalisation En préparation
de Mérode

A prestigious new project. Where nobility lives on.

De Mérode is de langverwachte herbestemming van de historische site van het eclectische stadspaleis van graaf Werner de Mérode in Elsene.

Naast de minutieuze restauratie van het voormalige stadspaleis, wordt de site aangevuld met 3 nieuwe volumes in een uitgepuurd architecturaal ontwerp, geïnspireerd op de art-nouveau van de 20ste eeuw.

Rondom de royale binnentuin, die fungeert als rustpunt en verlenging van het aangrenzende Tenboschpark, introduceert het project een gevarieerde collectie van 40 nieuwe, luxueuze appartementen getypeerd door een onovertroffen woonervaring met prestige op één van de meest gegeerde locaties in de stad.

Het stadspaleis van Graaf Werner de Mérode

In de late 19e eeuw, tijdens de verstedelijking van de rand van Brussel, werden nieuwe straten en percelen aangelegd in het toen nog landelijke Elsene. Op deze nieuwe terreinen, nabij het Ter Kamerenbos en tegenover het Tenboschpark, liet Graaf Amaury Victorien Ghislain Gabriel Werner de Mérode (1855-1914) in 1912 een prominent, eclectisch stadspaleis met een royale binnentuin bouwen. Het art-deco ontwerp is van de hand van de Brusselse architect Joseph Prémont. Hoewel Werner de Mérode reeds in 1914 overleed, bleef de familie er wonen tot in 1954.

Het stadspaleis van Graaf Werner de Mérode

Herbestemming tot centrum voor religieuze vorming

In 1954 kocht Maison Saint-Ignace, een katholieke instelling, het stadspaleis en gebruikte het als residentie én opleidingscentrum voor het Centre International Lumen Vitae, opgericht in 1946 door jezuïet Georges Delcuve. Door het succes van het centrum werd de woning te klein, dus begon men in 1965 met de bouw van een moderne toevoeging in de tuin, ontworpen door architect J.L. Franchimont.

Klaar voor een nieuwe toekomst

Na 50 jaar, in 2016, vertrokken Centre International Lumen Vitae en de Saint-Ignace-gemeenschap uit de gebouwen aan de Washingtonstraat en werd de site aangekocht door ontwikkelaar VDD Project Development. In 2024 verkreeg VDD - na

intensieve onderhandelingen en talrijke voorbesprekingen met autoriteiten en overheden - de definitieve, uitvoerbare vergunning.

Rust in het hart van Brussel

Gelegen tussen het Kasteleinsplein, het Brugmannplein en het beschermde Tenboschpark, biedt de Mérode absolute rust te midden van het bruisende Elsene. Op wandelafstand van het Brusselse stadscentrum omringt het project zich door de meest gegeerde winkels, galeries, restaurants en culturele voorzieningen van de stad.

Een versterkende architecturale aanpak

Naast de zorgvuldige restauratie van het voormalige stadspaleis, worden er op de site drie nieuwe, hedendaagse volumes toegevoegd. Deze volumes zijn geïnspireerd op de art-nouveaustijl van de 20ste eeuw. Door de herinterpretatie van de typerende erkers en porte cochère van het stadspaleis, en met een edele materialisatie, inclusief lichte gevels met een natuursteenuitstraling en bronskleurige raampartijen en balustrades, wordt de site versterkt tot een harmonieus geheel. Dit geeft de site een warme, nobele uitstraling die perfect integreert in de prestigieuze buurt.

Een versterkende architecturale aanpak

Nobel wonen met indrukwekkende uitzichten

De exclusieve collectie van 40 appartementen wordt met uiterste zorg vormgegeven door interieurarchitect Arjaan De Feyter. Imposante raampartijen en indrukwekkende plafondhoogtes zorgen ervoor dat de binnenruimtes naadloos versmelten met het adembenemende uitzicht op de binnentuin of Tenboschpark. De benadering, gericht op het benutten van licht en het maximaliseren van de ruimtelijke beleving, resulteert in een ingetogen, elegante en tijdloze sfeer. Elk appartement belichaamt het gevoel van grandeur en nobel wonen, waarbij de schaal en openheid zorgen voor een uiterst begeerde woonomgeving.

Ce projet vous intéresse ?
Remplissez le formulaire ou contactez-nous
au +32 (0)50 20 02 03

Merci pour votre message !

Duurzaamheid als fundament

Vanaf de aanvang van het ontwerpproces staat het maximaliseren van ecologie en duurzaamheid centraal in het project. Concreet wordt gekozen voor moderne en duurzame technieken, zoals geothermie, zonnepanelen en het maximaal terugwinnen van warmte, om het energieverbruik tot een minimum te beperken. De gebouwen zullen worden verwarmd en gekoeld zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen (géén gas), waardoor alle appartementen het hele jaar door kunnen genieten van optimaal comfort.

Duurzaamheid als fundament

Een multifunctioneel project

Het project omvat niet alleen appartementen, maar ook diverse andere voorzieningen. Aan de Washingtonstraat worden op de begane grond van het nieuwe gebouw twee ruimtes gereserveerd voor openbare voorzieningen. Op de begane grond van het stadspaleis zullen kantoorruimtes worden gevestigd. Daarnaast worden er onder de nieuwe gebouwen 50 ondergrondse privéparkeerplaatsen gerealiseerd, terwijl er bovengronds ruimte is voor 47 fietsparkeerplaatsen.

Architect - &Bogdan

Voor de realisatie van het prestigieuze project bundelde VDD de krachten met het Brusselse architectenbureau &Bogdan, voorheen bekend als BOGDAN & VAN BROECK ARCHITECTS.

Dit bureau, opgericht in 2007, legt de focus op levenskwaliteit en het activeren van publieke ruimtes door het ontwerpen van ruimtelijke condities voor collectief leven. Belgisch-Roemeense architecte Oana Bogdan, oprichter van het bureau, nam in 2016 de rol op van Staatssecretaris van Cultureel Erfgoed in de Roemeense regering. In 2021 werd ze benoemd tot voorzitster van de expertencommissie ‘Good Living’, verantwoordelijk voor de hervorming van het bouwwetboek van het Brussels Gewest.

Plus d'infos