Eindelijk een doorbraak voor het voormalige Gesù-klooster in Brussel: Royal Botanic, een veelbelovend en duurzaam herbestemmingsproject.

Vlak bij de Kruidtuin en het historische stadscentrum wordt al zo’n 40 jaar gezocht naar een nieuwe toekomst voor de iconische - maar verwaarloosde - Gesù-site. Na jaren van leegstand en onsuccesvolle plannen, onthulden ontwikkelaars VDD Project Development en REDET, en hospitalityconcept YUST de plannen van hun vernieuwend herbestemmingsproject “Royal Botanic” én werd meteen het startschot gegeven van de werkzaamheden.

Een bewogen stuk Brusselse geschiedenis

Het voormalige jezuïetenklooster kent een boeiende geschiedenis die teruggaat tot 1856, toen de jezuïeten de site aankochten en plannen opstelden voor een neo-Gotisch project met een residentie en kerk. Hoewel het bestaande klooster in 1928 werd opgebouwd, vond de kerk haar finale vorm pas in 1939 na een uitbreiding aan de zijde van de Koningsstraat in de toen zeer populaire art-deco stijl. Na het vertrek van de jezuïeten in 1977 werd de site overgelaten aan verloedering en werd er tevergeefs gezocht naar een nieuwe toekomst voor dit Brusselse erfgoed.

Een baanbrekend totaalproject hertekent de site én de ruime omgeving

Ontwikkelaars VDD Project Development en REDET kochten de site van het verwaarloosde klooster in 2019 en blazen de historische site nu een nieuw leven in onder de nieuwe naam “Royal Botanic”. De site wordt, in samenwerking met de Brusselse architecten van DDS+, getransformeerd tot een innovatief, gemengd project van 15.000 m² met residentiële, horeca- en commerciële functies die worden verdeeld over 3 verschillende gebouwen die verbonden worden door een royale binnentuin.

In het hoekvolume aan de Koningsstraat, met o.a. het gerestaureerde, neoclassicistische gebouw, en een nieuwbouw in de Staartsterstraat aan de achterzijde van de site worden in totaal 57 appartementen gerealiseerd, met variërende oppervlaktes van 60 tot 150 m². Het voormalige kloostergebouw in de Dwarsstraat werd door het ontwikkelaarsteam overgedragen aan YUST.

Het unieke YUST-concept, met bewezen succesprojecten in Antwerpen en Luik, zal net zoals in de andere steden hun unieke mix van korte en lange verblijven aanbieden in combinatie met een restaurant, een bar, vergaderzalen en co-working spaces.

De ontwikkelaars zetten in op maximale duurzaamheid. Het project weert fossiele brandstoffen (géén gas) en zet maximaal in op duurzame installaties zoals individuele warmtepompen en zonnepanelen waardoor het energieverbruik tot een absoluut minimum wordt beperkt. Met de aanleg van de nieuwe binnentuin wordt een groene en aangename omgeving gecreëerd voor de diverse gebruikers van de site.

Het nieuwe Royal Botanic geeft zo niet alleen een nieuwe bestemming aan de verwaarloosde site, maar ontwikkelt zich ook tot een dynamische en levendige hotspot en een katalysator voor de reeds florerende buurt.

Royal Botanic is niet zomaar een vastgoedproject. Het is een eerbetoon aan het rijke erfgoedkarakter van de site die onze toewijding belichaamt om een bruisende, duurzame en levendige omgeving te creëren. Het nieuwe Royal Botanic geeft zo niet alleen een nieuwe bestemming aan de verwaarloosde site, maar ontwikkelt zich ook tot een dynamische en levendige hotspot en een katalysator voor de reeds florerende buurt.
Ontwikkelaars VDD Project Development & REDET
Met een verscheidenheid aan functies, wordt een solide basis gelegd voor het ambitieuze Royal Botanic-project. Het project voegt aanzienlijke waarde toe aan onze gemeente door het harmonieuze samenspel van appartementen, een hotel, winkels, horeca, het behoud van erfgoed en moderne architectuur. Het eindresultaat zal ongetwijfeld alle verwachtingen overtroffen, en als een feniks zal de Gesù-site uit haar as herrijzen tot het verbluffende Royal Botanic!
Emir Kir— Burgemeester Sint-Joost-Ten-Node
We zijn opgelucht dat deze oude en bekende stadskanker binnenkort tot het verleden behoort. Zo krijgt deze ‘dode hoek’ aan het begin van de Haachtsesteenweg een tweede leven. Met de Kruidtuin naast de deur en een goede verbinding tot het centrum en de Noordwijk heeft de site heel wat troeven. Het enige wat nu nog ontbreekt is de herontwikkeling van de kerk op de site. Nu die te koop staat, hopen we dat ook daar snel op goed nieuws voor de toekomst.
Ans Persoons— Brussels Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed

Werkzaamheden gestart

Naast het onthullen van de plannen werd ook het startschot gegeven van de werkzaamheden. Burgemeester van Sint-Joost-Ten-Node Emir Kir en Brussels Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed Ans Persoons sloopten samen de eerste muur. De oplevering van het Royal Botanic project wordt verwacht voor de eerste helft van 2026.

Geïnteresseerden kunnen meer informatie terugvinden op de website www.royalbotanic.brussels

Vraag meer info